Ana içeriğe atla

Mblock İle Akıllı Sabunluk

Mblock İle Akıllı Sabunluk

Bu uygulamamızda HC-SR04 Ultrasonik Mesafe Sensörü ve Servo Motor  Kullanarak bir akıllı sabunluk uygulaması yapacağız.

 Malzeme listesi:


1-Arduino Uno
2-BreadBoard 
3- 2 adet Servo Motor Sg 90
4-1 adet HC-SR04 Ultrasonik Mesafe Sensörü
5-Jumper Kablolar

Malzemelerine ihtiyacımız var.
Servo motorların ortadaki kırmızı kablo Ardunio Uno'da bulunan 5V ucuna, kahverengi kabloyu GND ucuna, Turuncu kabloyu ise dijital pinlere bağlıyoruz. HC-SR04 Ultrasonik Mesafe Sensörü 4 adet bacak var. VCC yazan bacağı kablo ile 5V'a bağlıyoruz. Trigger yazan bacağı 9 nolu, Echo yazan bacağı ise 8 nolu dijital  pine, GND yazan bacağı ise GND ucuna bağladım.  Devre şeması aşağıda yer almaktadır.

Kod Kısmı:

Mblock İle Akıllı Sabunluk


Mblock programında Robotlar menüsünden Arduino programı başlangıç kodunu ekliyoruz. Kontrol menüsünden sürekli tekrarla kodunu ekledikten sonra iç kısmına mesafeyi bize göstermesi için veri menüsünden Mesafe adlı bir değişken oluşturuyoruz. Veri menüsünden bu kodu ekliyoruz. Bu kodun iç kısmına ise mesafe sensöründeki dijital pinlere bağladığımız ve bu değerleri alacak olacak Ultrasonik ve tetik pinindeki değerleri okuyacak kodu alıp mesafe değişkeninin içine atıyoruz. Böylece sensörün ölçtüğü değerlere mesafe sensörüne atamış oluyoruz. Bu değeri yazdırmak için seri porta merhaba yaz kodunun içine mesafe değişkenini atıyarak ekranda sensörün ölçtüğü değeri görmüş oluruz. Bunun için tabi binary değil harf halini seçmemiz lazım. Sonra karşılaştırma yapacağız eğer ise kodu ile. Ölçülen mesafe 20 den küçük ise servo motorun açısını 180 yapacak diğer servo motorun açısı 90 derece olacak(servo motorun bacakları yanlara doğru açılacak sabunluğun kapağı aşağıya doğru açılacak). Servo motorları 10 ve 7 nolu dijital pine bağlamıştık. 1 saniye sonra 90  ve 0 derece yapacak açısını.(servo motorların bacakları yukarı doğru kalkacak ipler yukarı doğru çıkarken sabunluğun kapağıda yukarı doğru kalkacak). Bu, her 0.1 bir saniye beklenip tekrarlanacak.Kartlar menüsünden Arduino Uno(veya hangi kartı kullanıyorsanız onu seçin) Seçtikten sonra, Düzenle menüsünden Arduino kipini seçin ve  Arduinoya yükle butonuna basarak,  yazdığımız kodları arduino kartımıza göndermiş yüklemiş oluruz. Böylece programımız çalışmaya hazır bir hal alır.

Not: servo motorları sabunluğun her iki tarafına çift taraflı bant ile yapıştırdım sabunluğa yerleştirme şeklinden dolayı benim servo motorum bu açılarda olduğunda ucuna bağladığım çubuğu şekli ve yönü değişerek ucundaki ipi çekiyor ve bırakıyor. Sizin sabunluğa servo motorun yerleştirme şeklinize göre bu açılar değişiklik gösterecektir. Sabunluğa servo motoru yerleştirdikten sonra sadece servo motoru çalıştırarak hangi açılar olursa sizin istediğiniz yönde dönecek bunu belirleyin sonra yukardaki kod kısmında değişiklik yaparsınız

Programın Kodlarını İndirmek İçin TIKLAYINIZ



Benzer Konular: 

Tüm Mblock İle Arduino Örnekleri İçin TIKLAYINIZ

(Tüm Mblock ile Arduino Örneklerine tıkladıktan sonra açılan sayfanın en altındaki "Diğer Yayınlara" tıklayarak diğer sayfadaki Mblock ile Arduino örneklerinede ulaşabilirsiniz)

Yorumlar

  1. sürekli döngüde kalıyor
    motorlar acılıp kapanıyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam, maalesef HC-SR04 Ultrasonik Mesafe Sensörü ile çalışmak bazen çok zor oluyor. Sürekli açılıp kapanıyorsa motorlar mesafe sensöründen kaynaklanıyor diye düşünüyorum. isterseniz sürekli tekrarla kodunun içerisindeki 0.1 saniyeyi yükseltebilirsiniz. Deneme yaparken Mesafe sensörü tavana veya duvara dönük şekilde de deneyebilirsiniz. Ayrıca, seri porttan kontrol edin mesafe sensörünüz düzgün bir ölçüm yapıyor mu diye?

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar

Bilişim Haftası Dökümanları

Bilişim Haftası ile dökümanları indirmek için tıklayınız Benzer Konular: Bilişim ve İnternet Kulübü Yıllık Planı İndirmek İçin TIKLAYINIZ

Mblock İle Dijital Boy Ölçer Yapımı

 Mblock programı ile dijital boy ölçer yapacağız.  Devre elemanlarına. 1-Arduino Uno(1 adet) 2-BreadBoard  3-220Ω Direnç(1 adet)  4- I2C Lcd ekran (1 adet) 5-Jumper Kablolar 6- HC-SR04 Mesafe Sensörü (1 adet) 7- Push Buton (1 adet) Malzemelere ihtiyacımız var. Devre şemamız aşağıdaki gibidir. Öncelikle  veri menüsünden boy, mesafe ve gerçek boy adlı üç tane değişken oluşturuyoruz. Mesafe ilk program çalıştığında mesafe sensörünün konulduğu yer  ile  zemin arasındaki mesafeyi ölçüp tutacak, boy değişkeni ise mesafe sensörü ile mesafe sensörünün altına giren kişi arasındaki mesafeyi ölçüp tutacak, gerçek boy değişkeni ise mesafe değişkeninden boy değişkeninden çıkardığımızda aradaki fark kişinin boyunu vermektedir. Bu boyu ise gerçek boy değişkenine atıyoruz. Programın başlangıcında değişkenlerimizi sıfır yapıyoruz. Daha önceden program çalıştırıldıysa hafıza başka sayılar kalmasın diye. LCD panelimizi 16 sütundan 2 satırdan oluşacak şekilde tanımlıyoruz.  Program çalıştığında mesafe sen

4006 Tübitak Projesi Yaka Kartı

4006 Tübitak projelerinde sunum esnasında öğretmen ve öğrencilerin kullanabileceği tübitak yaka kart tasarım linki aşağıdadır. Tübitak Yaka Kartı tasarımını indirmek için TIKLAYINIZ (Yukarıda ki Linke tıkladıktan sonra açılan sayfada ekranın  Sol Köşede Dosya Menüsüne girip indir'e basarak dosyayı indirebilirsiniz) Benzer Konular: Tüm Photoshop Çalışmalarım İçin TIKLAYINIZ (Tüm  Photoshop Çalışmalarım  İçin Linkine tıkladıktan sonra açılan sayfanın en altındaki "Diğer Yayınlara" tıklayarak diğer sayfadaki  Photoshop Çalışmalarına  ulaşabilirsiniz)