Ana içeriğe atla

6.1.3.A Bilgi - Hangi Dosya Türü

6.1.3.A Bilgi - Hangi Dosya Türü


SÜRE: 20 dk

KAZANIMLAR
6.1.3.1. Dosya uzantılarına göre dosyaların temel özelliklerini açıklar.
pdf, mp3, mp4, gif, jpeg, odt gibi farklı dosya türleri ile çalışmalar yapılır. Elektronik ortamdaki
dosyaları faklı biçimlere dönüştürmeleri sağlanır.

ANAHTAR KELİMELER
Dosya, Dosya Uzantıları, Ofis Çeşitleri

MATERYALLER
6.1.3.A1 - Dosya Uzantıları ve Anlamları Posteri

HAZIRLIK
5. sınıfta “Dosya Yönetimi” konusu işlendiğinden sınıfınızdaki öğrencilerin seviyesini düşünerek
etkinliklere başlayabilirsiniz. Duruma göre 5. sınıf etkinlik ve sunularından yararlanabilir ya da aşağıdaki hatırlatma etkinliğini yaparak derse başlayabilirsiniz.

UYGULAMA
Öncelikle, öğrencilerin konuya ilişkin bilgilerini değerlendirmek ve öğrencilerde merak uyandırmak için aşağıdaki etkinliği yapınız.
Sınıfa birçok gazete, dergi, fotoğraf, müzik, film ve oyun CD’si, öğrencilerin defter ve kitaplarından
getiriniz ya da bir önceki derste öğrencilerin yanlarında getirmelerini isteyiniz. Bunları masasının üstüne dağınık bir şekilde yerleştiriniz ve öğrencilerin de masanın üzerinde bulunanlardan bir tanesini bulmasını isteyerek öğrencileri farklı türdeki materyaller içinden arananı bulmaya yönlendiriniz.

Örnek: Öğretmen seçilen öğrenciden A sanatçısının müzik CD’si, oyun ve film CD’si, B öğrencisinin fen defterini ya da C gazetesini bulmasını isteyebilir.
Burada öğrencilerden beklenen; müzik CD’si dendiğinde CD’lere yönelmesi, defter dendiğinde defterlere yönelmesi ya da gazete dendiğinde gazetelere yönelmesidir.
Öğretmen öğrencilere farklı materyaller içerisinden aradığını bulmak için isteneni nasıl özelleştirdiklerini fark ettirir. “Masanın üstünde karmaşık olarak bu kadar malzeme varken herkes aradığının neye benzediğini bildiği için ona yöneldi.” diyerek konuyu özetleyebilirsiniz.

Hangi Dosya Türü Sunumunu İndirmek İçin TIKLAYINIZ

Dosya Uzantıları Posteri İçin TIKLAYINIZ

Dosya Türü ve Uzantıları Posteri İçin TIKLAYINIZ

Öğrencilere, bildikleri ya da hatırladıkları dosya uzantıları olup olmadığını sorunuz. Öğrencilerin
yanıtları doğrultusunda önceden hazırladığınız dosya uzantıları kartlarını ve posteri çıkartınız. Öğrenciler söyledikçe kartları posterin üzerindeki ilgili yere yapıştırınız. Bu posteri sınıfta uygun bir yere asınız.

Benzer Konular:

6.1.3 Dosyalarım Nerede Konusuna Geri Dönmek İçin TIKLAYINIZ

Yorumlar

Popüler Yayınlar

Bilişim Haftası Dökümanları

Bilişim Haftası ile dökümanları indirmek için tıklayınız Benzer Konular: Bilişim ve İnternet Kulübü Yıllık Planı İndirmek İçin TIKLAYINIZ

4006 Tübitak Projesi Yaka Kartı

4006 Tübitak projelerinde sunum esnasında öğretmen ve öğrencilerin kullanabileceği tübitak yaka kart tasarım linki aşağıdadır. Tübitak Yaka Kartı tasarımını indirmek için TIKLAYINIZ (Yukarıda ki Linke tıkladıktan sonra açılan sayfada ekranın  Sol Köşede Dosya Menüsüne girip indir'e basarak dosyayı indirebilirsiniz) Benzer Konular: Tüm Photoshop Çalışmalarım İçin TIKLAYINIZ (Tüm  Photoshop Çalışmalarım  İçin Linkine tıkladıktan sonra açılan sayfanın en altındaki "Diğer Yayınlara" tıklayarak diğer sayfadaki  Photoshop Çalışmalarına  ulaşabilirsiniz)

Scratch ile Balık Yeme Oyun Yapımı

Scratch ile beraber balık yeme oyun örneği yapacağız. Scratch ile beraber yapacağımız balık yakalama oyun örneği için 3 balık ve 1 köpek balığı ekliyoruz sahnemize. Köpek balığını seçip kod kısmına resimdeki kod parçalarını ekliyoruz. Köpek balığımız sürekli hareket halinde olacağı için Kontrol menüsünden “Sürekli Tekrarla” kod bloğunu alıyoruz. İç Kısmına ise köpek balığının farenin hareket yönünde hareket etmesi için Hareket menüsünden “Fare Oku yönünde dön” kod parçasını ekliyoruz. Böylece fareyi biz nereye götürürsek köpek balığıda o yönde gidecek. Giderken 3 adım atacak . Öncelikle Veri Menüsünden Yenen Balıkların sayısını tutması için “Yenen Balık” adında bir değişken oluşturuyoruz. Bunu tüm kuklalara uygula diyoruz. Balıklardan birini seçip içerisine kodları yazmaya başlıyalım. Oyun başlar başlamaz yenen balık 0 olsun. Balıklar görünsün. Balıklar sürekli hareket edeceği için Kontrol menüsünden “Sürekli Tekrarla” kod parçası ekleyip içerisine şu kod