Ana içeriğe atla

IR Uzaktan Kumanda İle Led Yakma Uygulaması-Mblock İle Arduino

IR uzaktan kumanda ile led yakıp söndürme uygulaması yapacağız.

 Malzeme listesi:

1-Arduino Uno
2-BreadBoard 
3-1 adet IR Uzaktan Kumanda
4-Jumper Kablolar
5-2 ader Led

Malzemelerine ihtiyacımız var.

Bağlantı Şeması:

IR Uzaktan Kumanda İle Led Yakma Uygulaması-Mblock İle Arduino

Breadboard'muza eklediğimiz IR uzaktan kumanda sensörünün bir ayağını 2 nolu dijital pine, GND bacağını Arduino Uno'da GND, diğer bacağını ise 5 Volta bağlıyoruz. Ledlerin uzun bacağına direnç bağlayıp o ayaklarını 5 ve 6 nolu dijital pinlere diğer bacaklarını ise GND ucuna bağlıyoruz.

Kod Kısmı:

IR Uzaktan Kumanda İle Led Yakma Uygulaması-Mblock İle Arduino

Not: IR uzaktan kumandası için kodları kullanmak için Mblock programını Uzantılar menüsünden Uzantıları yönet kısmından IR yazıp aratın IRKontrol(Erdal Delebe hocamızın yazdığı)uzantısını indirp kurmanız lazım öncelikle

Mblock programında Robotlar menüsünden Arduino programı başlangıç kodunu ekliyoruz. Kontrol menüsünden sürekli tekrarla kodunu ekledikten sonra iç kısmına IR uzaktan kumandasının sensöründen gelen var mı kodu ekliyoruz. Yani kumandaya basılı mı diye? Her tuşa basıldığında bir kod üretir. Bu kodları görmek için Seri porta merhaba yaz kodunun içine İşlem menüsünden birleştir kodunu ekleyip; Sol tarada Tuş Kodu yazalım, Sağ tarafa ise Gelen Tuş Kodunu yazalım. Böylece, hangi tuşa basıyorsak o tuşun kodunu seri portta görebiliriz.(Seri portu harf haline getirmeniz lazım) Bu kodları bir word dosyasında tutalım. Sürekli tuşa basarsak farklı rakamlar çıkabilir. O yüzden seri şekilde tuşlara basmadan hangi tuşun hangi kodu ürettiğini görelim. Sonra Veri menüsünden Tuş isimli bir değişken yapalım. Bu değişkenin içine gelen tuş kodlarını atayalım. Ve IR'den veri alma kodunu ekleyelim. Sürekli olarak veri geldin çünkü. Sonra, Kontrol menüsünden eğer kodu ile hangi tuşa basılıp basılmadığının kontrolünü yapabiliriz. Zaten, word dosyasında hangi tuşun hangi kodu ürettiğini tutmuştuk. Eğer tuş verisindeki sayı bizim o tuşun ürettiği sayıya eşitse ledlerden birini yak diğerini söndür. Ben 2 tuş için gelen kodu tuttum.(EĞer kodunun içindeki 123, 345 rakamları temsilidir. ) Düzenle menüsünden Arduino kipini seçin ve  Arduinoya yükle butonuna basarak,  yazdığımız kodları arduino kartımıza göndermiş yüklemiş oluruz. Böylece programımız çalışmaya hazır bir hal alır.



Programın Kodlarını İndirmek İçin TIKLAYINIZ


Not: IR uzaktan kumanda sensörünü, fritzing(devre çizim programı)’e eklemek için IR sensor fritzing part yazıyoruz google’a. Çıkan siteden bunu indirip fritzing’in mine kısmına ekliyoruz. Devre şemasının üzerine sonradan eklediğimiz sensörün üzerine sağ tıklayıp kovaya ekle kısmından my parts’ı seçip ekleyelim. Fritzing programından çıkarken my part kısmına eklediğiniz seyi kayıt edeyim mi diye soracak sonradan kullanmak isterseniz kaydet’i seçebilirsiniz.

Benzer Konular: 


Tüm Mblock İle Arduino Örnekleri İçin TIKLAYINIZ

(Tüm Mblock ile Arduino Örneklerine tıkladıktan sonra açılan sayfanın en altındaki "Diğer Yayınlara" tıklayarak diğer sayfadaki Mblock ile Arduino örneklerinede ulaşabilirsiniz)






Yorumlar

Popüler Yayınlar

Bilişim Haftası Dökümanları

Bilişim Haftası ile dökümanları indirmek için tıklayınız Benzer Konular: Bilişim ve İnternet Kulübü Yıllık Planı İndirmek İçin TIKLAYINIZ

4006 Tübitak Projesi Yaka Kartı

4006 Tübitak projelerinde sunum esnasında öğretmen ve öğrencilerin kullanabileceği tübitak yaka kart tasarım linki aşağıdadır. Tübitak Yaka Kartı tasarımını indirmek için TIKLAYINIZ (Yukarıda ki Linke tıkladıktan sonra açılan sayfada ekranın  Sol Köşede Dosya Menüsüne girip indir'e basarak dosyayı indirebilirsiniz) Benzer Konular: Tüm Photoshop Çalışmalarım İçin TIKLAYINIZ (Tüm  Photoshop Çalışmalarım  İçin Linkine tıkladıktan sonra açılan sayfanın en altındaki "Diğer Yayınlara" tıklayarak diğer sayfadaki  Photoshop Çalışmalarına  ulaşabilirsiniz)

Mblock İle Dijital Boy Ölçer Yapımı

 Mblock programı ile dijital boy ölçer yapacağız.  Devre elemanlarına. 1-Arduino Uno(1 adet) 2-BreadBoard  3-220Ω Direnç(1 adet)  4- I2C Lcd ekran (1 adet) 5-Jumper Kablolar 6- HC-SR04 Mesafe Sensörü (1 adet) 7- Push Buton (1 adet) Malzemelere ihtiyacımız var. Devre şemamız aşağıdaki gibidir. Öncelikle  veri menüsünden boy, mesafe ve gerçek boy adlı üç tane değişken oluşturuyoruz. Mesafe ilk program çalıştığında mesafe sensörünün konulduğu yer  ile  zemin arasındaki mesafeyi ölçüp tutacak, boy değişkeni ise mesafe sensörü ile mesafe sensörünün altına giren kişi arasındaki mesafeyi ölçüp tutacak, gerçek boy değişkeni ise mesafe değişkeninden boy değişkeninden çıkardığımızda aradaki fark kişinin boyunu vermektedir. Bu boyu ise gerçek boy değişkenine atıyoruz. Programın başlangıcında değişkenlerimizi sıfır yapıyoruz. Daha önceden program çalıştırıldıysa hafıza başka sayılar kalmasın diye. LCD panelimizi 16 sütundan 2 satırdan oluşacak şekilde tanımlıyoruz.  Program çalıştığında mesafe sen