Ana içeriğe atla

DHT11 ile Sıcaklık ve Nem Ölçer Uygulaması - Mblock ile Arduino

  DHT-11, dijital bir sıcaklık ve nem sensörüdür. Çevresindeki havayı ölçmek için içerisindeki kapasitif nem sensörünü ve termistörü kullanır. Bu sensörlerin verilerini dijital çıkış pinine aktarır. Bu uygulamamızda DHT-11 Sensörü ile ortamdaki Sıcaklık ve Nemin ölçümü yapacağız 


 Malzeme listesi:


1-Arduino Uno
2-BreadBoard 
3-1 adet DHT-11 Sensörü
4-Jumper Kablolar
Malzemelerine ihtiyacımız var.
Breadboard'muza eklediğimiz DHT-11 Sensörünün data yazan bacağını jumper kablo ile ardunio uno malzememizdeki 8  nolu dijital pine GND yazan bacağını  jumper kablo ile Ardunio Uno'da bulunan GND(negatif)ucuna  VCC yazan bacağı ise 5 Volta bağlıyoruz. Devre şeması aşağıda yer almaktadır.

DHT11 ile Sıcaklık ve Nem Ölçer Uygulaması-Mblock ile Arduino

Kod Kısmı:

DHT11 ile Sıcaklık ve Nem Ölçer Uygulaması-Mblock ile Arduino

Mblock programında Robotlar menüsünden Arduino programı başlangıç kodunu ekliyoruz. Kontrol menüsünden sürekli tekrarla kodunu ekledikten sonra iç kısmına DHT11'in hangi pine bağladığımız ve versiyonunu yazan kodu ekliyoruz.Sıcaklığı ve nemi bize göstermesi için seri porta merhaba yaz kodunu ekliyoruz.  Bu kodun iç kısmına ise İşlemler menüsünden birleştir kodunu ekliyoruz. Kodun Sol tarafına Sıcaklık ve Nem Yazıyoruz. Sağ kısmına ise Sıcaklık İçin DHT No 1 Temperature kodunu, diğer satırdaki koda ise Nemi ekrana yazdırmak için DHT no:1 Humidity kodunu ekliyoruz. Not: Sizde daha önceden DHT uzantısı ekli değilse Uzantılar menüsünden Uzantıları yükle kısmına girin DHT extention uzantısını indirip kurmanız lazım. Yoksa bu kodlara ulaşamazsınız. Kartlar menüsünden Arduino Uno(veya hangi kartı kullanıyorsanız onu seçin) Seçtikten sonra, Düzenle menüsünden Arduino kipini seçin ve  Arduinoya yükle butonuna basarak,  yazdığımız kodları arduino kartımıza göndermiş yüklemiş oluruz. Böylece programımız çalışmaya hazır bir hal alır.
Not: Sonradan bu programa ldc ı2c ekleyerek sıcaklık ve nemi seri port yerine lcd ekrana yazdırdım. LCD I2C'nin 4 bacağı var VCC arduino uno'da 5V'ta GND Uno'da yine GND ucuna SCL ve SDA uçları ise uno'da aynı isimli geçen pinlere bağlantı kurdum. Kodları aşağıdaki linkte mevcuttur.

Programın Kodlarını İndirmek İçin TIKLAYINIZ



Sıcaklık ve Nem Ölçer Programın LCD I2C ekranına yazdırma kodlarını indirmek İçin TIKLAYINIZ



Benzer Konular: 

Tüm Mblock İle Arduino Örnekleri İçin TIKLAYINIZ

(Tüm Mblock ile Arduino Örneklerine tıkladıktan sonra açılan sayfanın en altındaki "Diğer Yayınlara" tıklayarak diğer sayfadaki Mblock ile Arduino örneklerinede ulaşabilirsiniz)



Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar

Bilişim Haftası Dökümanları

Bilişim Haftası ile dökümanları indirmek için tıklayınız Benzer Konular: Bilişim ve İnternet Kulübü Yıllık Planı İndirmek İçin TIKLAYINIZ

4006 Tübitak Projesi Yaka Kartı

4006 Tübitak projelerinde sunum esnasında öğretmen ve öğrencilerin kullanabileceği tübitak yaka kart tasarım linki aşağıdadır. Tübitak Yaka Kartı tasarımını indirmek için TIKLAYINIZ (Yukarıda ki Linke tıkladıktan sonra açılan sayfada ekranın  Sol Köşede Dosya Menüsüne girip indir'e basarak dosyayı indirebilirsiniz) Benzer Konular: Tüm Photoshop Çalışmalarım İçin TIKLAYINIZ (Tüm  Photoshop Çalışmalarım  İçin Linkine tıkladıktan sonra açılan sayfanın en altındaki "Diğer Yayınlara" tıklayarak diğer sayfadaki  Photoshop Çalışmalarına  ulaşabilirsiniz)

Mblock İle Dijital Boy Ölçer Yapımı

 Mblock programı ile dijital boy ölçer yapacağız.  Devre elemanlarına. 1-Arduino Uno(1 adet) 2-BreadBoard  3-220Ω Direnç(1 adet)  4- I2C Lcd ekran (1 adet) 5-Jumper Kablolar 6- HC-SR04 Mesafe Sensörü (1 adet) 7- Push Buton (1 adet) Malzemelere ihtiyacımız var. Devre şemamız aşağıdaki gibidir. Öncelikle  veri menüsünden boy, mesafe ve gerçek boy adlı üç tane değişken oluşturuyoruz. Mesafe ilk program çalıştığında mesafe sensörünün konulduğu yer  ile  zemin arasındaki mesafeyi ölçüp tutacak, boy değişkeni ise mesafe sensörü ile mesafe sensörünün altına giren kişi arasındaki mesafeyi ölçüp tutacak, gerçek boy değişkeni ise mesafe değişkeninden boy değişkeninden çıkardığımızda aradaki fark kişinin boyunu vermektedir. Bu boyu ise gerçek boy değişkenine atıyoruz. Programın başlangıcında değişkenlerimizi sıfır yapıyoruz. Daha önceden program çalıştırıldıysa hafıza başka sayılar kalmasın diye. LCD panelimizi 16 sütundan 2 satırdan oluşacak şekilde tanımlıyoruz.  Program çalıştığında mesafe sen