Ana içeriğe atla

Birden Fazla Led Yakma(Kara Şimşek)- Mblock İle Arduino Örnekleri

Bu uygulamamızdan önce tek led yakıp söndürmüştük. Bu uygulamamızda Mblock programı ile beraber birden fazla led yakma yani diğer adıyla kara şimşek uygulaması yapacağız. Programımızın kodlara geçmeden önce  led devremizde gerecek malzeme listesi:
1-Arduino Uno
2-BreadBoard 
3-7 adet LED
4- 7 adet 220Ω Direnç
5-Jumper Kablolar
Malzemelere ihtiyacımız var.
Breadboard'muza eklediğimiz Ledlerin uzun bacağına 220 ohm'luk bir direnç ekliyoruz. Direncin bir bacağından jumper kablo ile ardunio uno malzememizin 2 nolu dijital pininden başlayarak 8. pine kadar bağlantı kuruyoruz Led'in kısa bacağını ise yine jumper kablo ile Ardunio Uno'da GND(negatif)ucuna bağlıyoruz. Fakat, arduino uno kartımızda 3 adet GND ucun olduğu için ledlerin kısa bacağına bağlatığımız jumper kabloları breadboard'muzun aşağısında yer alan + veya - uçlarına bağlıyoruz. Kablolar aynı hizada olmalı + veya - bölümünde yatay olarak kabloları bağlayabiliriz. Kablolalarımızı bu bölgegede topladıktan sonra tek bir kablo ile GND ucuna bağlayabiliriz. Devre şeması aşağıda yer almaktadır.
Birden Fazla Led Yakma(Kara Şimşek)- Mblock İle Arduino Örnekleri
Devre çizimim biraz kötü oldu :)
Gelelim kod kısmına;
Birden Fazla Led Yakma(Kara Şimşek)- Mblock İle Arduino Örnekleri
Ben ledleri for döngüsü ile yakıp söndüreceğim. For döngüsü olmasa ledleri tek tek yakıp söndürmek zorunda kalacaktık. Buda kodumuz uzamasına sebep olacaktı. Öncelikle Robotlar bölümünden Arduino programı kodumuzu ekliyoruz. Ledlerimiz sürekli yanıp söneceği için Kontrol menüsünden Sürekli tekrarla kodunu ekliyoruz. Veri menüsünden sayaç(dijital pinimizi tutacak)adlı bir veri oluşturuyoruz. Sayaç 2 olsun dediğimiz bizim 2 nolu dijital pinimiz oluyor. Örneğin, siz 5 nolu pinden başlarsanız sayaç 5 olsun demelisiniz. 7 led eklediğimiz için 7 defa tekrarla yapıyoruz. Sayısal pini yüksek yap kodunun içine Sayaç verimizi ekliyoruz. Bizim başlangıç sayaçımız 2'di. Yani 2 nolu pini yüksek yapıp ledi yakacak. Ve sayaç verisini 1 artırıp 1 saniye bekledikten sonra diğer dijital pini yüksek yapacak. Bu işlemler 7 defa tekrarlanılarak 7. ledimizin yanması sağlanacak. Bu döngüden çıktıktan sonra sayaç 8 olsun diyoruz. Yani bizim 7.ledimiz 8. dijital pine bağlı. Tekrar 7 defa tekrar edecek bir döngü oluşturuyoruz. Bu sefer 8. djitial pinimizi düşük yaparak yani 7. ledimizi söndürerek işe başlıyoruz. Sonra sayaç verisini bir azaltarak bir önceki ledi söndürüyoruz. Bu işlem 7 defa yani 1. ledimiz sönene kadar devam ediyor.
Bu kodları çalıştırabilmemiz için arduino kartımızın ve devremizin bilgisayara usb kablosu ile bağladıktan sonra önce Bağlan menüsünden Seri portu seçiyoruz, oradan arduino kartımızın bağlı olduğu bağlantı noktasını seçelim.Kartlar menüsünden Arduino Uno(veya hangi kartı kullanıyorsanız onu seçin) Seçtikten sonra, Düzenle menüsünden Arduino kipini seçin ve  Arduinoya yükle butonuna basarak,  yazdığımız kodları arduino kartımıza göndermiş yüklemiş oluruz. Böylece programımız çalışmaya hazır bir hal alır.

Birden Fazla Led Yakma(Kara Şimşek) Kodlarını İndirmek İçin TIKLAYINIZ


Benzer Konular:

Tüm Mblock İle Arduino Örnekleri İçin TIKLAYINIZ

(Tüm Mblock ile Arduino Örneklerine tıkladıktan sonra açılan sayfanın en altındaki "Diğer Yayınlara" tıklayarak diğer sayfadaki Mblock ile Arduino örneklerinede ulaşabilirsiniz)

Yorumlar

Popüler Yayınlar

Osmanlı Fethi Programı İçin Davetiye Örnekleri

 Osmanlı Fethi için düzenlenecek program için davetiye örnekleri aşağıdaki linktedir. Dosya türü psd'dir. Photoshop programı ile düzenleme yapabilirsiniz. Davetiyenin PSD halini İndirmek için TIKLAYINIZ Davetiye -2 'nin PSD halini İndirmek için  TIKLAYINIZ Benzer Konular: Diğer Photoshop Çalışmalarım İçin TIKLAYINIZ (Tüm  Photoshop Çalışmalarım  İçin Linkine tıkladıktan sonra açılan sayfanın en altındaki "Diğer Yayınlara" tıklayarak diğer sayfadaki  Photoshop Çalışmalarına  ulaşabilirsiniz)

5.1.2 B Çalışma - Klavye Tuşlarını Tanıyorum Etkinliği

Klavye Tuşlarını Tanıyorum Etkinliğinde Yönergede Yazan Tuşları Önce Bulup Daha Sonra İstenilen Renge Boyayalım. Klavye görselindeki tuşları bularak yönergede istenen renge boyayınız. 1. Kısa yol ve simge seçimi için kullanılan kontrol tuşlarını SARI renge boyayalım. 2. Yazı yazarken boşluk bırakmaya yarayan tuşu bulalım ve KIRMIZI renge boyayalım. 3. Yazı yazarken paragraf başı bırakmaya yarayan tuşu bulalım ve KAHVERENGİ renge boyayalım. 4. Sola (geriye) doğru silmek için kullanılan tuşu bulalım ve LACİVERT renge boyayalım 5. Yazı karakterlerinin (harflerin) bulunduğu tuşları YEŞİL renge boyayalım 6. Sayı yazmak için kullanılan tuşları bulalım ve MAVİ renge boyayalım. 7. Sürekli büyük harf veya küçük harf yazmak için kullanılan tuşu MOR renge boyayalım. 8. Sayıların üzerindeki karakterleri yazmamızı sağlamak için sayı tuşu ile birlikte basılan tuşları bulalım ve AÇIK MAVİ renkte boyayalım . 9. Sadece yön tuşlarını SİYAH renge boyayalım. 10. Onaylama veya yazı yazark...

6.2.9 D MERHABA DÜNYA

SÜRE: 35 DK KAZANIMLAR 6.5.2.1. Blok tabanlı programlama aracının arayüzünü ve özelliklerini tanır. Açık kaynak kodlu veya ücretsiz erişilebilen programlama platformları kullanılabilir. 6.5.2.2. Blok tabanlı programlama aracında sunulan bir programın işlevlerini açıklar. ANAHTAR KELİMELER Scratch, Programlama HAZIRLIK Proje adımlarını etkileşimli tahta veya projeksiyon cihazı yardımıyla öğrencilere gösteriniz. Bilgisayar dersliğinde iseniz öğrenciler uygulamayı kendi bilgisayarlarında yapabilirler. Sınıfta iseniz öğrencilerin, öğretmen bilgisayarı aracılığıyla programı deneyimlemelerini sağlayınız. UYGULAMA Aşağıdaki adımları anlatarak öğrencilerle Merhaba Dünya projesini eş zamanlı olarak uygulayın İlk olarak kedimizi hareket ettirerek başlayalım. ‘10 adım git’ bloğunu sürükleyerek programlama alanına getirelim. Bloğun üzerine çift tıklayın. Kedi ileriye gidecek. Birkaç kez deneyebilirisiniz. Görünüm grubundan ‘Hello de 2 saniye’ bloğunu ilk bloğumuzun altına ekleyelim. Hello ya...