Ana içeriğe atla

Mblock İle Akıllı Otopark Yapımı - 3

Mblock İle Otopark Yapımı - 3

 Akıllı otopark uygulamasını Mblock programında yapacağımız. Kodlara geçmeden önce devremizde gerecek malzeme listesi:

1-Arduino Uno

2-BreadBoard 

3-2 adet LED(Kırmızı ve Yeşil)

4- 4 adet Direnç

5-Jumper Kablolar

6- 2 adet buton

7- 2 adet Servo Motor

8- 1 adet I2C LCD Modül

9- üç adet ldr

10- 3 adet rgb led

Malzemelere ihtiyacımız var.
daha önceki akıllı otopark örneklerinde  1 adet servo motor kullanarak Mblock İle Otopark Yapımı 1 ile 2 adet servo motor kullanarak Mblock ile Otopark Yapımı 2 yapmıştık. Bu, uygulamamızda önceki akıllı otopark’ın üzerine eklemeler yaptık. Mesela özürlü otoparkı için 3 araçlık yer ayırdık, bu yerde araç kısmı boşsa yeşil led yanacak, araç park yerinde araç varsa kırmızı yanacak. Bunlar için önceki uygulamanın malzemelerine ek olarak 3 ldr ve rgb led aldık.

Rgb led ve Ldr haricindeki malzemelerin bağlantı açıklamaları için Mblock ile Otopark Yapımı 2 yazısına bakabilirsiniz. Bu yazıda 2 malzemenin bağlantısını anlatacağım.

Ldr nin bağlantı şekli;

 


LDR lerimizin bir ayağına 220 ohmluk bir direnç bağlıyoruz. Bağladığımız direncin bir ayağına kablo bağlayıp bu kabloyu 5 voltluk pine bağlıyoruz. LDR'nin bir ayağına bağladımız direncin diğer ayağına kablo ile A0,A1,A2 analog pinine bağlıyoruz (Burada ldr'nin bir, direncin bir ayağı ve kablo alt altta aynı hizada olmalı) LDR'nin diğer boşta kalan ayağına ise kablo ile GND(- uca) bağlıyoruz.

 

Rgb led’in bağlantı şekli ise en uzun bacağına direnç bağlayıp kablo ile bir ucunu GND(-) uca götürdüm. Uzun bacağın yanındaki tek başına olan ucu Red(Kırmızı) led ucunu7 nolu dijital pine, Green (yeşil) ucu(uzun bacağın yanındaki iki uçlu olanın en büyüğü) 8 nolu dijital pine bağladım.

 

Şimdi gelelim kod kısmına;

 





Otoparkımızdaki araç sayısını tutacak bir değişkeni ve ışık değerlerini Veri menüsünden tanımlıyoruz. Başlangıçta otoparkta araç giriş çıkışı yokmuş gibi farz edip araç sayısını sıfır yapıyoruz. I2C LCD ekranımızı tanımlıyoruz. LCD ekranımız 16sütun 2 satırdan oluşuyor. Yeşil (9 Nolu) ve Kırmızı (10 Nolu) ledlerimiz başlangıçta yanmayacağı için düşük yapıyoruz. Giriş Servomuzu( 5 Nolu) ve Çıkış Servumuzu (6 nolu) kapalı konumda tutmak için açılarını sıfır derece yaptım. Lcd ekranımızın ilk satırına araç sayısını(başlangıçta sıfır olacak) 2 satıra ise boş yer sayısını 13 göstereceğiz(başlangıçta otoparkta hiç araç yok gibi varsaydık) Kontrol menüsünden sürekli tekrarla kodunu alarak iç kısmına LDR’lerin (A0,A1,A2 pinlerinin) okuduğu ışık değerlerini değişkenlerin içerisine aktardık. Burada ışık değerlerini kıyaslama yapacağız. Eğer, ldr’ye fazla ışık geldiğinde yani araç yerinde araç yoksa ışık değeri 1000’in altında olacak ve oranın boş olduğunu göstermek için Rgb led’ten yeşil led (8 nolu) yanacak. Işık değeri 1000’den fazla ise yani araç yerinde araç varsa oranın dolu olduğunu göstermek için Rgb led’ten Kırmızı (7 nolu) led yanacak.

Otoparkın giriş kısmındaki butona (11 nolu) basıldığında yani değeri 1 olduğunda öncelikle araç sayısını kontrol ediyoruz. Eğer araç sayısı 13’ten küçükse araç sayısı değişkenini 1 artır. Sonrasında giriş kısmında olan yeşil ledi(9 nolu) yüksek yaparak yakıyoruz. Kırmızı (10 nolu) led sönük kalmaya devam ediyor.Bu esnada otopark kapısındaki bariyeri yukarı doğru kaldırmak için giriş servonun (5 nolu) açısını 90 derece yapıyoruz. Ekranın ilk satırına araç sayısı değişkenindeki değeri alıp yazıyoruz. 2. Satırına ise 13’ten içeri giriş yapan araç sayısın kadar çıkarıp boş kalan araç sayısını yazdırıyoruz. Bariyer açıldıktan 5 saniye sonra kapanıyor ve yeşil led sönüyor.

 Diğer bir kontrolümüz otoparkın giriş butonuna basıldığında otoparktaki araç sayısı 13’e yükseldiğinde Lcd ekrana otoparkımız doludur yazısı yazılacak ve bariyerler açılmayacaktır.

 Otoparkın çıkış bölümündeki butona(12 nolu) basıldığında otoparktaki araç sayısı bir azalacak, kırmızı led (10 lu) yanacak yeşil led yanmayacaktır. Ekrana araç çıktıktan sonra lcd ekrana otoparktaki kalan araç sayısı ve boş yer sayısı ekrana yazılacak. Çıkış servosu (6 nolu) açılacak 5 saniye sonra kapanacak ve kırmızı led sönecek.  Eğer, otoparktaki araç sayısı sıfır iken çıkış butonuna basıldığında bariyer açılmayacak araç sayısının sıfır olduğu lcd ekrana yazacak.




Programın Kodlarını İndirmek İçin TIKLAYINIZ

Mblock İle Otopark Yapımı - 3

Mblock İle Otopark Yapımı - 3



Benzer Konular 

Tüm Mblock ile Arduino Örnekleri İçin TIKLAYINIZ

(Tüm Mblock ile Arduino Örneklerine tıkladıktan sonra açılan sayfanın en altındaki "Diğer Yayınlara" tıklayarak diğer sayfadaki Mblock ile Arduino örneklerinede ulaşabilirsiniz)

Yorumlar

Popüler Yayınlar

Bilişim Haftası Dökümanları

Bilişim Haftası ile dökümanları indirmek için tıklayınız Benzer Konular: Bilişim ve İnternet Kulübü Yıllık Planı İndirmek İçin TIKLAYINIZ

Mblock İle Dijital Boy Ölçer Yapımı

 Mblock programı ile dijital boy ölçer yapacağız.  Devre elemanlarına. 1-Arduino Uno(1 adet) 2-BreadBoard  3-220Ω Direnç(1 adet)  4- I2C Lcd ekran (1 adet) 5-Jumper Kablolar 6- HC-SR04 Mesafe Sensörü (1 adet) 7- Push Buton (1 adet) Malzemelere ihtiyacımız var. Devre şemamız aşağıdaki gibidir. Öncelikle  veri menüsünden boy, mesafe ve gerçek boy adlı üç tane değişken oluşturuyoruz. Mesafe ilk program çalıştığında mesafe sensörünün konulduğu yer  ile  zemin arasındaki mesafeyi ölçüp tutacak, boy değişkeni ise mesafe sensörü ile mesafe sensörünün altına giren kişi arasındaki mesafeyi ölçüp tutacak, gerçek boy değişkeni ise mesafe değişkeninden boy değişkeninden çıkardığımızda aradaki fark kişinin boyunu vermektedir. Bu boyu ise gerçek boy değişkenine atıyoruz. Programın başlangıcında değişkenlerimizi sıfır yapıyoruz. Daha önceden program çalıştırıldıysa hafıza başka sayılar kalmasın diye. LCD panelimizi 16 sütundan 2 satırdan oluşacak şekilde tanımlıyoruz.  Program çalıştığında mesafe sen

4006 Tübitak Projesi Yaka Kartı

4006 Tübitak projelerinde sunum esnasında öğretmen ve öğrencilerin kullanabileceği tübitak yaka kart tasarım linki aşağıdadır. Tübitak Yaka Kartı tasarımını indirmek için TIKLAYINIZ (Yukarıda ki Linke tıkladıktan sonra açılan sayfada ekranın  Sol Köşede Dosya Menüsüne girip indir'e basarak dosyayı indirebilirsiniz) Benzer Konular: Tüm Photoshop Çalışmalarım İçin TIKLAYINIZ (Tüm  Photoshop Çalışmalarım  İçin Linkine tıkladıktan sonra açılan sayfanın en altındaki "Diğer Yayınlara" tıklayarak diğer sayfadaki  Photoshop Çalışmalarına  ulaşabilirsiniz)