Ana içeriğe atla

Scratch ile Kırmızı Işıkta Geçen Araç Sayısını Tutma

 Bu uygulamamızda  scratchte kırmızı ışıkta geçen araç sayısını tutma etkinliği yapacağız.


Öncelikle internetten bir trafik lambası buluyoruz. İlk başta tüm lambalar koyu halde olsun, sırasıyla kırmızı ışığı boyuyarak, kırmızı ve sarı ışığı boyuyarak,  sarı ve yeşil ışığı boyuyarak, en sonunda ise sadece yeşil ışığı boyuyarak ayrı ayrı toplamda kuklanın 5 tane kılığı olmuş oluyor. 


Trafik lambamızı ekledikten sonra arka plan dekoruna bir tane yol resmi ekliyoruz. Ayrıca yoldan geçecek araba için bir araba resmi internetten bulup ekliyoruz. Kırmızı ışıkta geçenleri tespit etmek için ben yola bir tane çizgi çizdim ve kırmızı renge boyadım.



Şimdi arabayı hareket ettirmeye geldi. Araba kuklasının içine yazacağımız kodlar aşağıda yer almaktadır.


            Yeşil Bayrak tıklandığında araba gizlensin, ve kırmızı ışıkta geçen araçları tutmak için Veri menüsünden bir değişken oluşturuyoruz. Başlangıçta bu değişken sıfır olsun. Çünkü daha önceden oyun oynanıp kapatıldıysa o oyundaki sayılar gözükmesin. Arabamız devamlı hareket edeceği için Kontrol menüsünden sürekli tekrarla kodunu ekliyoruz. Kodlarımız bunun için de olacak. Arabamız sürekli aynı zamanda ortaya çıkmasın diye Kontrol menüsünden aldığımız 1 saniye bekle kodunun içine İşlem menüsünden 1-10 arasında rastgele sayı tut kodunu ekliyoruz. Sonra,  10 sayısını 4 yapıyorum sizler istediğiniz sayıları verebilirsiniz. Böylece araba 1-4 saniye arasında rastgele bir zamanda verilen koordinatlara gidip gözükecek.

         Gözüktükten sonra bizim belirleyeceğimiz koordinata bizim belirleyeceğimiz saniyede hareket menüsünde olan süzül kodu ile hareket edecek. Arabamız üste doğru hareket edecek ve kenara geldiğinde ise gizlenecek. Bunu ise kontrol menüsünden eğer kodu ile değip değmediğini kontrol ediyoruz. Böylece arabamız sürekli olarak görünüp hareket edecek. Ben uygulamaya bir araba daha ekledim. Kodlar aynı sadece rastgele olan saniye ve koordinatlar değişik. Sizler kopyasını çıkar yaparak istediğiniz kadar araba ekeyebilirsiniz.


Şimdi ise arabanın bizim çizdiğimiz kırmızı çubuğa değip değmedini kontrol etmeye geldi.


         Kırmızı çubuk ilk eklendiğinde arabaların üstünde gözüktüğü ve arabalar çubuğun altından geçiyormuş gibi olduğu için çubuğu görünümden 1 katman alta in kodu ile arabaların altına attım. Kontrol menüsünden sürekli tekrarla kodu alıp içerisine aynı menüden eğer ise kodu ile arabaların değip değmediğini kontrol ediyoruz. Eğer değiyor ise olaylar menüsünden haberini sal kodunu ekliyoruz ve yeni isim veriyoruz. 

       Kırmızı çubuğu şundan ekledim. Arabaların kırmızını ışıkta geçtiklerini anlamak için 2 veriye ihtiyacım vardı. 1.si kırmızı ışık diğeri ise o esnada araba oradan geçip geçmediği bunun içinde ben çubuk koydum. Sizler başka türlüde arabanın kırmızıdan geçip geçmediğini bulabilirsiniz. 0.5 saniye kodu eklemeseydim araba kırmızı çubuğun üzerinden geçene kadar durmadan geçen araç sayısı artacaktı. 0.5 saniye bekle koduyla bu hatanın önüne geçmiş oldum.


Trafik ışıklarının kılıklarını değiştirmek için aşağıdaki kodları yazıyoruz.


        Yeşil bayrak tıklanınca başlangıçta trafik lambası sönük gibi olması için görünüm menüsünden eklediğimiz kod ile koyu hali olan kılığa geçiş yapsın. Lambamız sürekli yanacağı için Kontrol menüsünden sürekli kodunu ekliyoruz ve öncelikle kırmızı ışık kılığına geçsin ve 10 saniye beklesin, sonra kırmızı ve sarı beraber yanacak sarı kılığına geçsin ve 2 saniye beklesin, sonra yeşil ışık yanacak ve yeşil ışık kılığına geçsin ve 5 saniye beklesin, sonra sarı ve yeşil beraber yansın yeşil ve sarı kılığına geçsin 2 saniye beklesin ve en başa geri dönsün yani kırmızı ışığa. Trafik lambalarımızı yaktık. 

       Aracın kırmızı ışıkta geçip geçmediğini şöyle kontrol ediyoruz. Araçlar, her kırmızı çubuğa değdiğinde bir haber salıyordu. Bu haberler geldiğinde Bir eğer kodu ile kontrol ediyoruz. Eğer Kılık numaramız 2 ise 2 numaralı kılık bizim kırmızı ışığın kılığın numarası(işlem menüsünden eşittir işlemi alıyoruz sol tarafa gönünümden kılık numarası kodunu sağ tarafa ise kılıf numarası rakam ile yazıyoruz) . Yani araba hem kırmızı çubuğa değmiş hemde o esnada yanan ışık kırmızı ise kırmızı ışıkta geçen araba sayısını 1 artırıyoruz. Bunu trafik lambası kuklasının içine yazmamızdaki sebep başka kuklanın içinden başka kuklaya ait kılık numarasını alamıyoruz olmamızdı. Böylece kırmızı ışıkta geçen araçların sayısını tutabiliyoruz.



Scratch ile Kırmızı Işıkta Geçen Araç Sayısını Tutma Programının kodları için TIKLAYINIZ

Programın Çalışır Halini Görmek İçin TIKLAYINIZ


Benzer Konular

Tüm Scratch Örnekleri İçin TIKLAYINIZ

(Tüm Scratch Örneklerine tıkladıktan sonra açılan sayfanın en altındaki "Diğer Yayınlara" tıklayarak diğer sayfadaki scratch örneklerinede ulaşabilirsiniz)

Yorumlar

Popüler Yayınlar

Bilişim Haftası Dökümanları

Bilişim Haftası ile dökümanları indirmek için tıklayınız Benzer Konular: Bilişim ve İnternet Kulübü Yıllık Planı İndirmek İçin TIKLAYINIZ

4006 Tübitak Projesi Yaka Kartı

4006 Tübitak projelerinde sunum esnasında öğretmen ve öğrencilerin kullanabileceği tübitak yaka kart tasarım linki aşağıdadır. Tübitak Yaka Kartı tasarımını indirmek için TIKLAYINIZ (Yukarıda ki Linke tıkladıktan sonra açılan sayfada ekranın  Sol Köşede Dosya Menüsüne girip indir'e basarak dosyayı indirebilirsiniz) Benzer Konular: Tüm Photoshop Çalışmalarım İçin TIKLAYINIZ (Tüm  Photoshop Çalışmalarım  İçin Linkine tıkladıktan sonra açılan sayfanın en altındaki "Diğer Yayınlara" tıklayarak diğer sayfadaki  Photoshop Çalışmalarına  ulaşabilirsiniz)

6.1.1 Teknolojinin Etkileri Eşleştirme Testi

Benzer Konular  Bilişim Teknoloji Dersi İle İlgili Online Testler İçin TIKLAYINIZ (Tüm Online Testler İçin Linline tıkladıktan sonra açılan sayfanın en altındaki "Diğer Yayınlara" tıklayarak diğer sayfadaki scratch örneklerinede ulaşabilirsiniz)