Ana içeriğe atla

Gece Gündüz Uygulaması - mBlock ile Ardunio Örnekleri

Mblock programı ile beraber Gece ile Gündüz Uygulaması Yapacağız. Mblock programı ile beraber yaptığımız Gece Gündüz Uygulaması çalıştırıldığında Klavyeden "A" harfine bastığımızda ekrana daha aydınlık sahne dekoru gelecek ve Gündüz yazısı çıkacak ve Ledimiz yanmayacak. "S" harfine bastığımızda ise daha koyu bir sahne dekoru gelecek gece yazısı çıkacak ve oluşturduğumuz devrede Ledimiz yanacak. Bu uygulamayı Mblock programında yapacağımız. Kodlara geçmeden önce led devremizde gerecek malzeme listesi:

1-Arduino Uno
2-BreadBoard 
3-LED
4-220Ω Direnç
5-Jumper Kablolar
Malzemelere ihtiyacımız var.
Breadboard'muza eklediğimiz Led'in uzun bacağına 220 ohm'luk bir direnç ekliyoruz. Direncin bir bacağından jumper kablo ile ardunio uno malzememizin 8 nolu dijital pinine bağlantı kuruyoruz(Siz 2-13 arasında istediğiniz bir dijital pine jumper kablonuzu bağlayabilirsiniz) Led'in kısa bacağını ise yine jumper kablo ile Ardunio Uno'da GND(negatif)ucuna bağlıyoruz. Devre şeması aşağıda yer almaktadır.
Gece Gündüz Uygulaması - mBlock ile Ardunio Örnekleri
Şimdi gelelim mBlock'taki kodlarımıza; Sahne dekoru olarak ben Mblock kütüphanesinde yer alan city with water(Karanlık olan) city with water 2(Aydınlık olan)


Sahneye bir tanede kukla ekledim.

Kod kısmı ise şöyle :
Klavyeden "a" tuşuna basıldığında Aydınlık olan dekora geç (Görünüm menüsünden ekliyoruz) ve 8 nolu dijital pini düşük yap kodu(Robotlar menüsünden ekliyoruz) ile ledimizi yakmıyoruz ve kukla Gündüz diye konuşma balonu ortaya çıkıyor(Görünüm menüsünden ekliyoruz). "S" tuşuna basıldığında ise karanlık olan dekora geçecek ve 8 nolu dijital pini yüksek yaparak yanmasını ışık vermesini sağlarız Kuklanın gece diye düşünmesini sağlarız. Bu kodları çalıştırabilmemiz için arduino kartımızın ve devremizin bilgisayara usb kablosu ile bağladıktan sonra önce Bağlan menüsünden Seri portu seçiyoruz, oradan arduino kartımızın bağlı olduğu bağlantı noktasını seçelim. Seçtikten sonra yine bağlan menüsünden Aygıt yazılımı güncellemesi ile yazdığımız kodları arduino kartımıza göndermiş yüklemiş oluruz. Böylece programımız çalışmaya hazır bir hal alır.

Programın kaynak kodlarını İndirmek İçin TIKLAYINIZ (mblock 3)

Programın kaynak kodlarını İndirmek İçin TIKLAYINIZ (mblock 5)

Kodlarımızı yazdıktan sonra bağlan düğmesine tıklayarak arduino uno ile bağlantı sağlıyoruz. Sonra yükle ile kodlarımızı arduino uno kartına yüklüyoruz. 

Arduino uno kartı ile kuklalar ve arka plan arasında etkilişim kurulabilmesi için Uzantılar ekle kısmından yükleme modu yayıncısı eklememiz lazım. Kart ve kuklalar için ayrı ayrı eklememiz lazım.

Arduino uno kartımızın içindeki kodlar; Klavyenin tuşlarına basıldığında gelen mesaj değerine göre 8 nolu dijital pine bağlanan led sönüyor veya yanıyor


Klavyenin a tuşuna başılınca arka plan dekoru değişiyor ve kukla "Gündüz" diyor ve arduino kartına A mesajını yolluyor.
Klavyenin s tuşuna başılınca arka plan dekoru değişiyor ve kukla "Gece" diyor ve arduino kartına S mesajını yolluyor.



Benzer Konular:

Tüm Mblock İle Arduino Örnekleri İçin TIKLAYINIZ
(Tüm Mblock ile Arduino Örneklerine tıkladıktan sonra açılan sayfanın en altındaki "Diğer Yayınlara" tıklayarak diğer sayfadaki Mblock ile Arduino örneklerinede ulaşabilirsiniz)

Yorumlar

Popüler Yayınlar

Bilişim Haftası Dökümanları

Bilişim Haftası ile dökümanları indirmek için tıklayınız Benzer Konular: Bilişim ve İnternet Kulübü Yıllık Planı İndirmek İçin TIKLAYINIZ

4006 Tübitak Projesi Yaka Kartı

4006 Tübitak projelerinde sunum esnasında öğretmen ve öğrencilerin kullanabileceği tübitak yaka kart tasarım linki aşağıdadır. Tübitak Yaka Kartı tasarımını indirmek için TIKLAYINIZ (Yukarıda ki Linke tıkladıktan sonra açılan sayfada ekranın  Sol Köşede Dosya Menüsüne girip indir'e basarak dosyayı indirebilirsiniz) Benzer Konular: Tüm Photoshop Çalışmalarım İçin TIKLAYINIZ (Tüm  Photoshop Çalışmalarım  İçin Linkine tıkladıktan sonra açılan sayfanın en altındaki "Diğer Yayınlara" tıklayarak diğer sayfadaki  Photoshop Çalışmalarına  ulaşabilirsiniz)

Scratch ile Balık Yeme Oyun Yapımı

Scratch ile beraber balık yeme oyun örneği yapacağız. Scratch ile beraber yapacağımız balık yakalama oyun örneği için 3 balık ve 1 köpek balığı ekliyoruz sahnemize. Köpek balığını seçip kod kısmına resimdeki kod parçalarını ekliyoruz. Köpek balığımız sürekli hareket halinde olacağı için Kontrol menüsünden “Sürekli Tekrarla” kod bloğunu alıyoruz. İç Kısmına ise köpek balığının farenin hareket yönünde hareket etmesi için Hareket menüsünden “Fare Oku yönünde dön” kod parçasını ekliyoruz. Böylece fareyi biz nereye götürürsek köpek balığıda o yönde gidecek. Giderken 3 adım atacak . Öncelikle Veri Menüsünden Yenen Balıkların sayısını tutması için “Yenen Balık” adında bir değişken oluşturuyoruz. Bunu tüm kuklalara uygula diyoruz. Balıklardan birini seçip içerisine kodları yazmaya başlıyalım. Oyun başlar başlamaz yenen balık 0 olsun. Balıklar görünsün. Balıklar sürekli hareket edeceği için Kontrol menüsünden “Sürekli Tekrarla” kod parçası ekleyip içerisine şu kod