Ana içeriğe atla

HC-SR04 Ultrasonik Mesafe Sensörü Kullanarak Park Sensörü Yapımı - Mblock İle Arduino

 Daha önce yaptığımız uygulamada HC-SR04 Ultrasonik Mesafe Sensörü ve Buzzer Kullanarak bir park sensörü uygulaması yapmıştık. Önceki uygulama için Tıklayınız. Bu uygulamamızda ise uygulamamıza 2 adet led ve lcd ekran ekleyeceğiz. Uygulamada, mesafe 20 den fazla olursa yeşil led yanacak, 20 den küçük olursa kırmızı led yanıp buzzer çalışmaya başlayacak. 10'dan küçük olursa buzzer hızlı bir şekilde çalacak. Bu esnada mesafe lcd ekrandan kullanıcıya gözükecek.

Malzeme listesi:

1-Arduino Uno

2-BreadBoard 
3-1 adet Buzzer
4-1 adet HC-SR04 Ultrasonik Mesafe Sensörü
5- 2 adet led (kırmızı ve yeşil)
6- 2 adet 220 ohm direnç
7- lcd ekran (I2C modüllü lcd ekran kullanacağım)
8-Jumper Kablolar

Malzemelerine ihtiyacımız var.
Breadboard'muza eklediğimiz Buzzer'ın uzun bacağından jumper kablo ile ardunio uno malzememizdeki 5  nolu dijital pine bağlantı kuruyoruz. Buzzer'ın kısa bacağını ise yine jumper kablo ile Ardunio Uno'da bulunan GND(negatif)ucuna bağlıyoruz. HC-SR04 Ultrasonik Mesafe Sensörü 4 adet bacak var. VCC yazan bacağı kablo ile 5V'a bağlıyoruz. Trigger yazan bacağı 9 nolu, Echo yazan bacağı ise 8 nolu dijital  pine, GND yazan bacağı ise GND ucuna bağladım.  Kırmızı led'in kısa bacağını GND, uzun bacağının ucuna bağladığımız direncin ucundan ise 6 nolu dijital pine, Yeşil ledin kısa bacağını GND, uzun bacağının ucuna bağladığımız direncin ucundan ise 7 nolu dijital pine, LCD ekranımızda 4 adet bacak var, GND ucunu GND'ye, VCC ucunu 5V'a, SDA ve SDL uçlarını ise arduino uno kartımızdaki 13 nolu sayısal pinden sonra olan SDA ve SCL uçlarına bağlıyoruz. Devremizde bize 5 adet GND lazım olduğu için GND uçlarını breadboard'umuzda - uçta toplayıp tek kablo ile arduino uno kartımıza bağlayacağız. Devre şeması aşağıda yer almaktadır.
HC-SR04 Ultrasonik Mesafe Sensörü Kullanarak Park Sensörü Yapımı


Kod Kısmı;

      Mblock programında Robotlar menüsünden Arduino programı başlangıç kodunu ekliyoruz. Değişkenler menüsünden ölçtüğümüz mesafeyi tutacak mesafe adında bir değişken oluşturuyoruz. Lcd ekranımızın 16 sütun 2 satırdan oluştuğunu tanımlıyoruz. (lcd ekranım 0x3F kodu ile çalıştı ekrana yazılar geldi. Sizde bu kodla çalışmazsa 0x27 kodunu kullanabilirsiniz)   Daha önce ekranda yazı olma olasılığına karşı ekranı temizliyoruz. Başlangıçta ledlerimizi düşük yaparak sönük olmalarını sağlıyoruz. Mesafe sürekli ölçüleceği için kontrol menüsünden sürekli tekrarla kodunu ekleyelim. İçerisine mesafe'yi tutacak önceden oluşturduğumuz mesafe değişkenini ekleyelim. Mesafe değişkeni bizim HC-SR04 mesafe sensörünün ölçtüğü mesafeyi tutacak. Mesafe sensörümüzün trigger (tetik) ve echo (okuma) uçlarını hangi dijital pinlere bağladıysak onları tanımlıyoruz. 
      Artık, ölçülen mesafeyi lcd ekrana yazabiliriz. 1. satır ve birinci sütundan imlecin yani yazmaya oradan başlayacağını tanımlıyoruz. Tanımlama işleminden sonra ekrana MESAFE yazısı yazılacak. yine 2. satır 1. sütundan imlecin başlayacağını tanımlıyoruz. 2. satıra ise ölçülen mesafeyi (mesafeyi yuvarlıyarak yazıyoruz) ve sonuna birleştir komutu ile cm yazısını ekliyoruz.
     Mesafeyi ölçtükten ve ekrana yazdıktan sonra sıra hangi ledlerin yanacağına ve buzzer'ın çalıp çalmayacağını kontrol edeceğiz. Bunun için kontrol menüsünden eğer ise komutunu kullanacağız. Eğer mesafe 20'den küçükse bir cisme yaklaşmışız demektir. Kırmızı led yanacak ve buzzer ses çıkarmaya başlayacak. Daha önceden yeşil led yanıyorsa onu söndüreceğiz. Mesafe 20'den küçük ve 10 dan büyük ise cisme daha çok yaklaşmışız demektir. Kırmızı led yanmaya devam edecek bu sefer buzzer daha hızlı ve seri ses çıkarmaya başlayacak kişiyi uyarmak için.Eğer mesafemiz 20 den büyük ise sorun yok yeşil ledimiz yanacak ve kırmızı ledimiz yanıyorsa söncek. Bu mesafe ölçümü 0.1 saniyede yapılacak.
Kodları kartımıza yüklemek için;
      Kartlar menüsünden Arduino Uno (veya hangi kartı kullanıyorsanız onu seçin). Seçtikten sonra, Düzenle menüsünden Arduino kipini seçin ve  Arduino'ya yükle butonuna basarak,  yazdığımız kodları arduino kartımıza göndermiş yüklemiş oluruz. Böylece programımız çalışmaya hazır bir hal alır.

Programın Kodlarını İndirmek İçin TIKLAYINIZ

Benzer Konular 

Tüm Mblock ile Arduino Örnekleri İçin TIKLAYINIZ

(Tüm Mblock ile Arduino Örneklerine tıkladıktan sonra açılan sayfanın en altındaki "Diğer Yayınlara" tıklayarak diğer sayfadaki Mblock ile Arduino örneklerinede ulaşabilirsiniz)

Yorumlar

Popüler Yayınlar

Okul Kermesi Bilet ve Afiş Tasarımı - PSD İndir

Okul Kermes Bilet ve Afiş Tasarımının PSD Halini İndirmek İçin TIKLAYINIZ Benzer Konular: Tüm Photoshop Çalışmalarım İçin TIKLAYINIZ (Tüm  Photoshop Çalışmalarım  İçin Linkine tıkladıktan sonra açılan sayfanın en altındaki "Diğer Yayınlara" tıklayarak diğer sayfadaki  Photoshop Çalışmalarına  ulaşabilirsiniz)

Scratch ile Pacman Oyunu Yapımı

Scratch ile beraber pacman oyun yapımı örneğini yapacağız. Scratch ile yapacağımız Pacman Oyun örneğe başlamadan önce internetten pacman oyunu için arka plan indirip scratch'te sahne dekor kısmına ekleme yapıyoruz. İndirdiğim arka plan koyu renkli olunca ben koyu renkleri beyaz ile boyadım. Kenarlıkları ise daha kalın yaptım. Arka planımızı çalışmamızın içine ekledikten sonra pacman karakterini oluşturmaya geldi. Pacman karakteri için sarı renkli tam bir daire çizdim. Ondan sonra çizgi aracını kullanarak merkeze doğru iki tane çizgi çizdim. Arada kalan kısmı silgi ile sildim. İsterseniz arkaplanı sil aracını kullanarak iki siyah çizgi arasını silebilirsiniz. Böylece, pacman karakterimiz ağzı açık bir vaziyette yerini aldı. Pacman karakterinin tam önüne kılavuz bir nokta oluşturdum. Bu bize hareket etmemizi sağlayacak. Ben kırmızı bir nokta oluşturdum. Biraz belirgin oldu, isterseniz bu kırmızı noktayı daha da ufaltabilirsiniz, isterseniz başka bir renk verip daha görünmez

Ders İçi Performans Ölçeği

Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Ders içi performans ölçeğini aşağıdaki linkten indirebilirsiniz. Ölçek excel formatında olup otomatik hesaplama formülüde dahildir. https://drive.google.com/file/d/0B7zeuMp7XmllZTBHVkZGZG5kb1E/view?usp=sharing Ders içi performans ölçeği - 2 //Puanı otomatik olarak dağıtır https://drive.google.com/file/d/1bqSEqCMy8IYLTExzGPqjdZ3HMMmtrrTG/view?usp=sharing Benzer Konular: Sene Sonu Ders Kesim Raporu İçin TIKLAYINIZ Yazılı Kağıdı Teslim Tutanağı İçin TIKLAYINIZ Sınav Analizi İçin TIKLAYINIZ Dönem Sonu Yapılacak İşlemler İçin  TIKLAYINIZ Bilişim Teknolojileri Dersi Sene Sonu Zümresi İçin  TIKLAYINIZ