Ana içeriğe atla

Karşılıklı Maç Oyun Yapımı - Scratch Örnekleri

Scratch ile Karşılıklı maç oyun yapımı örneğini yapacağız. Scratch’te karşılıklı maç oyunu yapabilmek için scratch kütüphanesinden 1 top, 2 kalın çizgi (topu karşılamak için), 2 ince çizgi(bunlarda kale görevini görecekler) ekliyoruz. Arka plana da istediğiniz dekoru ekleyebilirsiniz. Skoru tutması için oyuncu-1 ve oyuncu-2 isimli 2 tane veri oluşturuyoruz.

karşılıklı maç scratch kodları

Öncelikle kale görevini görecek yeşil kalın çizgileri hareket ettireceğiz. Bu çizgiler sadece yukarı ve aşağı hareket edecekler. Yeşil bayrak tıklanınca bu çizgilerin hareket etmesi için öncelikle Kontrol kodlarının altında olan “Sürekli” kodunu ekliyoruz. Eğer, bunu eklemezsek hareket ettireceğimiz tuşa bastığımızda kaç adım hareket edecekse orada kalacaktır. Bu durum oluşmaması için sürekli hareket kodu eklemeliyiz. Sürekli kodu ekledikten sonra hareket ettireceğimiz tuşa basılı olup olmadığını “Eğer” kodu ile kontrol ediyoruz. 
Karşılıklı Maç Oyun Yapımı - Scratch Örnekleri


Eğer w tuşuna basılı ise yeşil çubuğu hareket ettir. Yukarı ve aşağı doğru hareket ederken y koordinatında hareket gerçekleşecek. Onun için yukarı hareket ederken y’yi pozitif olarak artır. Aşağı doğru hareket ederken y’yi negatif olarak artıracağız ki aşağıya doğru hareket etsin.   Son bir kontrolümüz ise yeşil çubuklar ekranın dışına çıkmasını engellemek için yapacağız. Bunun için “Eğer”  “ve” komutlarını iç içe kullanacağız. Eğer w tuşuna basılı ve kenara değdi ise yeşil çubuk x=-200 ve y=105 noktasına git. Bu koordinatlar çubuğun kenara değdi koordinatlarlar. Yani çubuk kenara değdikçe olduğu yerin koordinatlarına gitmesini sağlayarak çubuğun ekran dışına çıkmasının önüne geçmiş oluyoruz. Bunu aşağı yönden ekran dışına çıkması içinde yapıyoruz. 

Top'un içine yazacağımız kodlar aşağıdadır.
Karşılıklı Maç Oyun Yapımı - Scratch Örnekleri
Yeşil bayrak tıklanınca öncelikle daha önce oyun oynandı ise skorları sıfırlıyoruz. Oyuncu-1 ve 2 değişkenlerini sıfırlıyoruz. Topun hareketini devamlı kılmak için “Sürekli” komutunu kullanıyoruz. Top sürekli olarak 10 adım gitsin. Ekranın kenarlarına değdi ise geri dönsün. Top, yeşil çubuklara değdi vakit rastgele bir açı ile karşı tarafa gitsin. Bunun için, eğer yeşil renge değdin ise 0-90 derece arasında rastgele derece dön komutunu uyguluyoruz. Böylece, top aynı açı ile karşı tarafa gitmemiş oluyor. Sayı kazanma yani skor değişimi şu şekilde oluyor. Topun yeşil çubukları aşıp, çubukların arkasındaki kırmızı ve sarı ince çubuklara değmesi gerekiyor. Bunun kontrolü ise şu şekilde; Eğer, top kırmızı renge değdi ise oyuncu-2 skorunu 1 artır. Çünkü oyuncu-2 gol atmış ve o sayı kazanmış oluyor. Sonrasında x=0 ve y=0 koordinatına gitmesini istiyoruz. Eğer, bunu yapmaz isek top bazen kırmızı veya sarı çizgilere çok fazla değmiş olarabilir.1 den fazla sayı haneye yazılabilir. Bunun için bu renklere değer değmez 0 koordinatına topun gidip 1 saniye bekledikten sonra hareket etmesini sağlıyoruz.  Oyunun belli bir skorda bitmesini istiyorsak oyuncuların skorlarını kontrol etmemiz lazım. Eğer oyuncu-1 ‘in skoru 5 ise oyuncu -2 kazandı deyip hepsini durdur komutu ile tüm her şeyin hareketini durdurup maçı bitiriyoruz.




Oyunun Çalışma Dosyasını İndirmek İçin TIKLAYINIZ

Oyunun Çalışır Halini Oynamak İçin TIKLAYINIZ


Benzer Konular:

Tüm Scratch Örnekleri İçin TIKLAYINIZ

(Tüm Scratch Örneklerine tıkladıktan sonra açılan sayfanın en altındaki "Diğer Yayınlara" tıklayarak diğer sayfadaki scratch örneklerinede ulaşabilirsiniz)


Yorumlar

Popüler Yayınlar

Okul Kermesi Bilet ve Afiş Tasarımı - PSD İndir

Okul Kermes Bilet ve Afiş Tasarımının PSD Halini İndirmek İçin TIKLAYINIZ Benzer Konular: Tüm Photoshop Çalışmalarım İçin TIKLAYINIZ (Tüm  Photoshop Çalışmalarım  İçin Linkine tıkladıktan sonra açılan sayfanın en altındaki "Diğer Yayınlara" tıklayarak diğer sayfadaki  Photoshop Çalışmalarına  ulaşabilirsiniz)

Ders İçi Performans Ölçeği

Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Ders içi performans ölçeğini aşağıdaki linkten indirebilirsiniz. Ölçek excel formatında olup otomatik hesaplama formülüde dahildir. https://drive.google.com/file/d/0B7zeuMp7XmllZTBHVkZGZG5kb1E/view?usp=sharing Ders içi performans ölçeği - 2 //Puanı otomatik olarak dağıtır https://drive.google.com/file/d/1bqSEqCMy8IYLTExzGPqjdZ3HMMmtrrTG/view?usp=sharing Benzer Konular: Sene Sonu Ders Kesim Raporu İçin TIKLAYINIZ Yazılı Kağıdı Teslim Tutanağı İçin TIKLAYINIZ Sınav Analizi İçin TIKLAYINIZ Dönem Sonu Yapılacak İşlemler İçin  TIKLAYINIZ Bilişim Teknolojileri Dersi Sene Sonu Zümresi İçin  TIKLAYINIZ

Scratch ile Pacman Oyunu Yapımı

Scratch ile beraber pacman oyun yapımı örneğini yapacağız. Scratch ile yapacağımız Pacman Oyun örneğe başlamadan önce internetten pacman oyunu için arka plan indirip scratch'te sahne dekor kısmına ekleme yapıyoruz. İndirdiğim arka plan koyu renkli olunca ben koyu renkleri beyaz ile boyadım. Kenarlıkları ise daha kalın yaptım. Arka planımızı çalışmamızın içine ekledikten sonra pacman karakterini oluşturmaya geldi. Pacman karakteri için sarı renkli tam bir daire çizdim. Ondan sonra çizgi aracını kullanarak merkeze doğru iki tane çizgi çizdim. Arada kalan kısmı silgi ile sildim. İsterseniz arkaplanı sil aracını kullanarak iki siyah çizgi arasını silebilirsiniz. Böylece, pacman karakterimiz ağzı açık bir vaziyette yerini aldı. Pacman karakterinin tam önüne kılavuz bir nokta oluşturdum. Bu bize hareket etmemizi sağlayacak. Ben kırmızı bir nokta oluşturdum. Biraz belirgin oldu, isterseniz bu kırmızı noktayı daha da ufaltabilirsiniz, isterseniz başka bir renk verip daha görünmez